16/06/2026
Жук-олень 🪲
Величний красень та красунька - є жителями старовинних лісів, вони супроводжують мене ще навіть за життя в місті 🌆 Хоча вони й оселяються переважно в дубових лісах, бо в старих деревах відбувається розвиток їхніх личинок 🐛
Період активності триває з травня по липень 🌿
Основною ознакою, що відрізняє самців і самиць, є розмір мандибул: голову самця прикрашають великі «роги», які сягають чверті загальної довжини тіла, яка становить – до 7,5 см; а у самки – до 5 см. Ці «ріжки» використовуються самцями під час двобоїв, вони намагаються схопити та перекинути суперника на спину, після чого переможений жук полишає поле битви. Також «ріжками» жуки захищаються від нападників. Самки жуків-оленів хоч і менші, та мають значно коротші «ріжки», вміють за себе постояти 😉
Літають вони відносно добре, але якщо це відбувається низько й випростати руку, можна стати для них посадковою платформою 🛬 Харчуються вони соком, що витікає з пошкоджених стовбурів дерев 🍽️
Невдовзі після парування самці здебільшого гинуть, а згодом, відклавши яйця у дуплах дерев та пеньках, гинуть і самки.
Розвиток личинок триває до семи років - вони сліпі, тіло має кремове забарвлення, майже прозоре з помаранчевими ногами та головою. За допомогою ніг личинки цвірчать, й так комунікують між собою. Личинки переживають декілька линьок, а на останній стадії свого розвитку (у травні останнього року) перетворюються на лялечку 🐛
На жаль, чисельність жуків-оленів невпинно скорочується, в першу чергу через недбалість людини: вирубування старовікових лісів, без відповідної висадки нових дерев, та застосування пестицидів у лісових масивах.
Заходи охорони полягають у збережені природних ареалів, характерних для їх існування - а це створення ентомологічних заказників в лісах з домішками дуба 🌳
#жуколень