25/11/2023
NOTA ASAS BINAAN TIANG
1) Tiang merupakan salah satu komponan kerangka struktur. Tujuan tiang dibina supaya dapat menanggung beban daripada lantai dan rasuk dan beban ini dipindahkan kepada asas tapak.
2) Keselamatan bangunan biasanya bergantung kepada kekuatan tiang itu sendiri. Kebanyakkan kejadian runtuhan bangunan adalah di sebabkan oleh kelemahan di dalam componan tiang itu sendiri. Jadi pembinan tiang ini amat penting di bina mengikut stardard yang telah ditetapkan.
Jenis2 Tiang
1) Pelbagai jenis j***m tiang yang digunakan dalam pembinaan. Tetapi hampir 90 0eratus aspek bangunan yang bertiang menggunakan asas konkrit. .
2) Jenis2 tiang yang lain juga ada yang diperbuat daripada batu bata, ceramika, kayu, besi, dan gypsum. Kebanyakan tempat lahar yang beraras tinggi menggunakan tiang besi seperti bengkel.
Peringkat Binaan Tiang
Dalam pembinaan tiang ini terdapat 4 peringkat iaitu :
- Penandaan lokasi tiang.
Sebelum pemasangan tiang dijalankan kedudukkan tiang hendaklah dikenalpasti mengikut lukisan pembinaan. Kedudukkan tiang ini biasanya dikenalpasti mengunakan marking di atas lantai
- Kerja kerja besi untuk tiang
Selepas kedudukkan tiang dikenalpasti, ikatan besi yang telah siap diikat dengan besi link di dirikan terlebih dahulu dan di ikat dengan dawai dengan besi sediaada.
- Membina kotak bentuk
Selepas rebar di dirikan, pemasangan kotak bentuk dijalankan dan pastikan kotak bentuk ini dipasang tegak dan boleh diperiksan dengan mengunakan plumbulb
- Konkrit Tiang
Dan akhir sekali adalah menjalankan kerja kerja konkrit. Sebelum kerja kerja konkrit ini dijalankan kotak bentuk hendaklah ditebuk dan dimasukkan besi yang berdiameter 8mm sepanjang 2' (sila pastikan besi ini sepanjang 2', biasanya kontraktor meletakkan tidak sampai 2').
Tujuan besi ini diletakkan adalah untuk menguatkan ikatan batu bata supaya dinding bangunan tidak menjadi retak. Besi ini hendaklah dipasang setiap 4 biji batu bata.
Konkrit Tiang
1) Papan acuan hendaklah diikat dengan rapi agar tiada rekahan apabila konkrit. Acuan juga hendaklah disapu dengan minyak hitam agar senang untuk ditanggalkan. Palang kayu dan besi berskru digunakan untuk mengetatkan binaan tubuh tiang tersebut. Peranca dipasang untuk menstabilkan kedudukan tiang agar seimbang dan tiada anjakan.
2) Konkrit juga dijalankan sebanyak 3 lapisan agar mendapat kualiti yg tinggi kerana kesukaran untuk mengawal bagi ketinggian curahan konkrit. Ini kerana tiang adalah salah satu struktur yang penting kerana menahan bebanan tingkat atas.